Bunăseara, iubito, te-aştept ca şi când

…ai fi făcut ceva bun de mâncare. Refuz să cred că domnişoarele de aici se ocupă cu vizionarea serialelor de sorginte sud-americană, aşa că probabil aţi fost ocupate cu studiul sanscritei, elucidarea misterului comorilor incaşe, şi puţin mers la cosmetică. Aşa, o manichiură micuţă, un peeling, vopsea şi ceva măşti de corp. Să ne placă nouă, desigur. Totuşi, vine ora mesei. Aşa că de la Delia Salon, Luxury Health sau altele asemenea, vă recomand călduros să faceţi un mic ocol la Piaţa Sudului, Carrefour Orhideea, sau Cora din City Mall Constanţa.
Abuzaţi de noua înfăţişare glamour, şi cereţi frumos două piepturi mari de pui. Dezosate, ar fi păcat să stricaţi bunătate de unghii false abia puse.
Încă doi paşi, şi ajungem la legume. Champignon nu este o şampanie, cum aţi putea crede, ci chiar o ciupercă. Din care vă aprovizionaţi cu un kilogram. Dacă rămân, nu-i bai, merg la o omletă.

O ceapă medie este posibil să găsiţi acasă, iar niste vin trebuie să aibă „beţivanul ăla de soţ sau prieten”. Demisec de preferat, o Fetească Regală de Jidvei, recomandarea mea călduroasă. Dacă nu există, cumpăraţi. Merge şi după masă, cât rămâne din el.
Caşcaval! neapărat caşcaval, un Rucăr bine maturat, cu aromă puţin înţepătoare, şi de la acelaşi raion unt, eternul unt la pachet. E bun, chiar dacă mai are apă cât Dunărea din când în când.

Am ajuns acasă, şi vom pătrunde pe teritoriul magic al bucătăriei!
Regula e clasică deja, strâns păr, punem şorţ, spălăm labele. Altfel ne bate Doamne-Doamne. Caută-te de rozmarin şi cimbru prin cutia de condimente. O să ai nevoie.

Caută un cuţit bine ascuţit. Dacă este foarte, abţine-te de la comentarii „uite pui ce am păţit! păi aşa vrei tu, să-mi tai degetele pentru că ascuţi cuţitele de parcă ar fi Excalibur?!”
Spălăm pieptul. Ăla de pui. Dacă îl spălăm şi pe celălalt, vreau şi eu poze. După care îl lăsăm la scurs pe hârtie absorbantă. Frumos, ca după băiţă, vreme în care curăţăm ciupercile, cu grijă, să nu le doară. Doar pieliţa de deasupra. Şi ceapa la fel.Bonus tip! mestecă ciungă în timp ce tai ceapa mărunt de tot. Nu o să mai plângi ca la Titanic, atunci când a murit Jack.
E vremea pentru combinaţii! Basculezi într-o tigaie cu un cub serios de unt ceapa, până o vezi că a căpătat o culoare frumoasă, aurie. Poţi compara cu unul din inelele tale. Ăla de la aniversarea de un an, trei luni şi şase zile. Arunci ţi ciupercile peste, împreună cu…mai ţii minte? cimbru şi rozmarin. UN praf, nu prea mult, e de prost gust.
Ştiu că eşti o domnişoară fină care nu se uită la „filme cu bătaie”, dar acum trebuie să ne aducem aminte de Zorro. Mai ştii cum făcea cu sabia? Aşa faci şi tu cu pieptul, grijă mare,cel de PUI, adică îl tai fileuri. Cam de-o palmă, aşa. Întinse la lumina neonului din bucătărie, ca tine la solar sau la plajă (aici constănţencele au o scuză), presărat cu sare şi piper, înghesuim pe minunăţia galinacee brusc decedată şi plină de E-uri (stai fără grijă, am auzit că E-urile se distrug la cuptor. sau distrug cuptorul, nu mai ştiu exact) acel amestec de mai devreme, Ciumpercile cu ceapa mică mică şi aproape topita în unt, desigur, DOAR ŞI NUMAI DOAR după ce ai aşezat câte-o felie generoasă de caşcaval dedesubt. Nu te teme de calorii, şi aşa tu mănânci seara numai o salată. Caută scobitori. Ştiu, eşti fată fină, în dinţi se scobesc numai mârlanii. Sună mârlanul, îţi spune el unde sunt, o să ai nevoie. Rulezi pieptul frumos, cât să nu dea nimic pe afară, şi-l fixezi cu scobitorile. 2, 3, câte crezi de cuviinţă. Mai topeşte nişte unt. Aruncă-l cu încredere peste toate, şi vâră tava în cuptor. Cât timp, depinde de cuptor. Pe la jumătatea procesului, toarnă-ţi un pahar de vin. Aşa, bea-l, şi ca să nu bei singură, dă-i şi puiului unul. Ţine cont că nu mai are cioc, aşa că răspândeşte-l uniform peste tot. Când sfârâie de nu mai poate, scoate-l afară, la aer. Destulă saună pentru azi. Scoate farfuriile alea bune, de la mama, pune faţa de masă albă, lumânărele parfumate ţi ce mai ştii tu. A! Şi fugi la duş.Cum de ce?! Dacă nici după aşa masă ţi restul de vin din sticlă nu ai parte de secsuleţ sălbatic cel puţin o jumătate de noapte, ori nu te iubeşte, ori e corporatist şi „mâine la şase trebuie să fiu la muncă, mă culc devreme, iubi”.
Tip: O lingură de ulei sau unt, amestecat cu nişte curry, cu 10 minute înainte că scoţi rulourile, le mânjeşti puţin pe deasupra, şi ai făcut un lucru mare.

Soundtrack: Eu ascult Pasărea Colibri când fac golgoaze d-astea. Şi iau două sticle de vin, nu se ştie, una poate e spartă şi curge pe nesimţite. Adică nu poate, sigur e, se intâmplă frecvent.

Anunțuri

5 gânduri despre “Bunăseara, iubito, te-aştept ca şi când

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s