Cugetari de vreme frumoasa(sau "a se citi doar daca esti in stare de visare"

 Nu gândisem vreodata ca cineva ar putea sa se indoiasaca deacest lucru, nici       macar cei mai slabi.Insa asi aceasta aparenta putere este un mijloc de a disimula slabiciunile imanente. Nu puteam nici macar sa concep ca cineva s-ar putea sa nu recunoasca ceea ce este evident, asa cum afirma Petre Tutea, in lucrarea sa « Omul.Tratat de antropologie crestina », anume aceea ca s ufletul exista. Este , daca

 

 imi pot permite sa ma exprim licentios, cea mai evidenta dintre  evidente, si masura tuturor lucrurilor, desi nu i se tagaduieste o oarecacre inclinatie mitoogica, rezultanta a miilor de ani de evolutie in incertitudine.Nu vreau sa fac o apologie a sufletului, ar fi dealtfel complet deplasat dinpartea mea, dat fiind faptulca ua fost momente cand pana si eu m-am indoit de simpla existenta ; de fapt de existenta simpla .iata ce efect poate ave ao asezare aleatorie a cuvintelor ; noul univers de conotatii se deschide cao poarta in fata ochilor , si cea mai eficienta tehnica de a simti dincolo de vis  este vizualizarea . Caci numai dincolo de vis am reusit sa constientizez universul relational al sufletuli. Afirm aemeni Sfantului Apostol Pavel, ca in afara visului sufletul se vede « ca in oglinda, in ghicitura », insa privindu-l indeaproape ca parte integranta a visului , sufletul se vadeste lamurit. O vreme am crezut ca sunt apabil de un efort extraordinar pentru ca puteril, facultatile mele  fiizce sa fie trecute peste limite. Eram elev, si singura modalitate prin care puteam sa fca aceasta era suprasolicitarea. Absorbeam orice informatie, ca pe  cava ce voi fi pastrat in arhiva pentru viitorul  stralucit pe care il asteptam. Faima statea in varful ierarhiei prioritatilor, si crededeam cu neclintire in posibilitatea universala de accedere

 

            Este adevarat ca nu odata , faima a afost apanajul decadentei. Cum poti sa fi faimos ? sunt feluri si feluri, insa doua mi se pare ca se disting cu necesitate ; trasand o linie tangenta celor doua moduri de cunoastere, catafatic sau afirmativ, prin care tot ceea ce intra sub incidenta simturilor si a ratiunii este afirmat, restul neavand nici o valoare in sine, intrinseca , ci doar raportate la alte posibilitati afirmative, si apofatic, prin care existenta lucrueilor si insusirile acestora sunt definite si percepute doar prin ceea ce nu sunt , poti deveni faimos datorita a ceea ce faci, cu convingere, intr-o maniera exclusivista, ireprosabila, caz in care sufletul este dovada existentei benefice  a existentei oportune ; sau poti fi faimos prin prisma a ceea ce  nu  ai facut.

 

            Toate aceste deschideri, evadari catre exterior sunt facute pe o fereastra mult prea ingusta pentru volumetria cu care am fost inzestrati.

            Drumul catre dincolo de vis nu il pot parcurge cu cunostintele posedate , caci lumea visului meu este peste granitele cunoasterii, şi limitele insurmontabile se constituie in adevaruri fundamenetale.Dincolo de vis nu mai poti cunoaste ci doar percepe, simti. Iata de ce simturilor este necesar sa le acordam o atentie binemeritata.

 

 

 

 

 

Un gând despre “Cugetari de vreme frumoasa(sau "a se citi doar daca esti in stare de visare"

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s